ALMANYA'DAKİ TÜRKÇE ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİM

Milli Eğitim Bakanlığındaki sınav ve uyum semineri sürecinden sonra Almanya Nürnberg Eğitim Ataşeliğine görevlendirildim. İlk hafta resmi işleri (yabancılar polisine ve belediyeye kayıt işleri) halledebildim. İkinci hafta okul müdürleriyle İngilizce konuşarak ders programlarını ayarladım ve üçüncü hafta derslere başladım.


Yurt dışındaki Türkçe ve Türk Kültürü dersleri ülkemizdeki seçmeli dersler gibi normal okul derslerinden sonra verilmektedir. Dersleri veren öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığınca görevlendirilmektedir. Dersler haftada en az iki saat olarak yapılmaktadır. Öğrenci yoğunluğuna göre ders saati sayısı ve günü değişmektedir. Dersler çoğunlukla öğleden sonra yapılabildiği için bir öğretmen haftada ortalama 15-20 saat derse girmektedir.


Derslere katılım veli ve öğrenci isteğine göre okullara verilen dilekçeler aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bazı okulların idarecileri Türkçe dersini istemedikleri için konsolosluklar tarafından eğitim müdürlükleri aracılığıyla gönderilen Türkçe dersi başvuru dilekçelerini çocuklara dağıtmamaktadırlar.


Öğrenci velilerinin büyük çoğunluğu da ana dilin önemini bilmemekte hatta Türkçe dersini istememektedirler. Ancak gerek öğretmenlerin gerekse dış temsilciliklerimiz, DİTİB ve bazı Türk derneklerinin gayretleriyle vatandaşlara ulaşılmakta, öğrencilerin derslere katılımı sağlanmaktadır.


Yurt dışında görev yaptığım sürece Türkçe ve Türk Kültürü dersinin, ana dilin önemini anlatmak ve öğrencilerin derslere katılımını artırmak için gitmediğim bir dernek bulunmamaktadır.


Cami kürsülerinde, derneklerin salonlarında, düğün vb çeşitli etkinliklerde fırsat ve imkânları değerlendirerek ana dilin önemini anlattım.


Bu süreç içerisinde Bamberg Üniversitesindeki bir okutmanla İngilizce aracılığıyla karşılıklı Almanca-Türkçe öğrenimi (language tandem) gerçekleştirdik. A 1 seviyesinde Almanca öğrendim.


Ayrıca Malezyalı Abdulhakim adlı bir mühendislik bölümü öğrencisine de A 1 düzeyinde Türkçe öğrettim.


Bu çalışmaların yanında makale ve EĞİTSEL OYUNLARIN ALMANYA’DA YAŞAYAN TÜRK ÇOCUKLARININ TÜRKÇE ÖĞRENME BAŞARILARINA ETKİSİ başlıklı doktora tezimin uygulama aşamasını da tamamlayıp 15/06/2017 tarihinde Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Eğitimi Bilim Dalından Dr. unvanını aldım.

 

Almanya'da Türkçe Öğretimi
Image 08

Yurt dışı görevim süresince...

Devamı
Yabancılara Türkçe Öğretimi
Image 05

Dil kültürün taşıyıcısı...

Devamı
Ders Kitabı
Image 06

Akademik başarınızı artırmak için...

Devamı
Oyun Örnekleri
Image 01

Uygulamada kullanılan oyunlardan örnekler...

Devamı
Kaynaklar
Image 02

Araştırmada yararlanılan kaynaklar...

Devamı
Görüntü Kayıtları
Image 03

youtube

Devamı